Wettelijke verplichting

Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet. Sinds 2020 moeten in de Vlaamse woningen op alle verdiepingen rookmelders hangen.

Soorten branddetectie

Rookmelder

Rookmelders

Rookmelders (optische) werken met licht. Ze zenden een lichtstraaltje uit naar een lichtgevoelige cel, en als de straal verstrooid geraakt, door rook bijvoorbeeld, dan gaat het alarm af. Een rookmelder kan misschien geen brand voorkomen maar kan er wel voor zorgen dat je als bewoner tijdig gewaarschuwd wordt. Zo kan de meest eenvoudige rookmelder je leven redden, en dit tegen een heel beperkte kost. Belangrijk: een tweede soort rookmelders, de “ionisatierookmelders”, mag men als particulier niet meer gebruiken vanaf 1 januari 2020.

Brandalarmen

Brandalarm

Als je je rookmelder koppelt aan een alarmsysteem zullen er externe sirenes in werking treden en kunnen bepaalde contactpersonen verwittigd worden. Zo kan de brandweer automatisch gewaarschuwd worden. Dit is vooral praktisch als je afwezig bent. Bovendien wordt de werking van de rookmelders hiermee automatisch gecontroleerd.

Rookmelder

CO-Melders

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding.
Wie CO-gas inademt, krijgt concentratiemoeilijkheden, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en/of braakneigingen. In het slechtste geval kun je zelfs in een coma geraken en doodgaan. Een CO-melder zorgt ervoor dat het verstikkende gas op tijd opgemerkt wordt en slaat alarm.

Opgelet: CO-melders en rookmelders zijn totaal verschillende toestellen! Een rookmelder detecteert geen CO-gassen, en CO-melders slaan geen alarm bij rookontwikkeling. De twee kunnen mekaar dus absoluut niet vervangen. Ook de plaatsing kan verschillend zijn.

Ervaring / waarborg

Wij bieden brandcentrales aan gaande van beveiliging van appartementen tot grote industriegebouwen.